تغییر به سمت متاورس در چند دهه اخیر با سرعت کم در حال اتفاق می باشد. به مدت زمانی که در طول روز در اینستاگرام میگذرانید؛ به آواتار و نام کاربری که در توییتر دارید فکر کنید. شما همین الان هم پا به یک دنیای مجازی گذاشتهاید که در آن همه چیز را میبینید. متاورس یک دنیای مجازی می باشد که اخیراً برخی از شرکتها گامهای بزرگی برای ایجاد زیرساختهای متاورس برداشتهاند. شرکتهایی مانند فیسبوک و مایکروسافت عناصر متاورس را در ساختار مدلهای تجاری خود معرفی می نمایند. برای اینکه بفهمیم این فناوری در چند سال آینده به کجا خواهند رسید باید ببینیم که رهبران این صنعت در حال حاضر چه اقداماتی انجام میدهند و چه اهدافی در سر دارند.
ایده متاورس ایجاد فضایی شبیه به اینترنت اما ملموستر از آن است تا کاربران بتوانند از طریق آواتارهای دیجیتال با جهان تعامل داشته باشند. کاربران متاورس برخلاف اینترنت مدرن، تغییرات محیطی را در زمان واقعی تجربه می نمایند. اگر کاربر تغییری در متاورس ایجاد نماید، این تغییر برای همه قابل مشاهده است. شما میتوانید دور یک میز جلسه مجازی با همکارانی از سراسر جهان بنشینید و سپس برای زمان ناهار استراحت کنید. به یک نمایشگاه هنری مجازی بروید و پس از پایان کار برای شام با دوستان خود ملاقاتی داشته باشید.
پلتفرمهای آنلاین فعلی به کاربران اجازه میدهند تا در محدوده خدمات حرکت نمایند. آنها قابلیت همکاری بین پلتفرمها را محدود میکنند. مثلا Digiday’s Alexander گزارش میدهد که شما میتوانید هر چیزی را در «Minecraft» بسازید اما نمیتوانید ساختههای خود را به یک نقشه «Fortnite» منتقل نمایید. متاورس به کاربران این امکان را میدهد که محتوای خود را تولید و آزادانه آن را در یک دنیای دیجیتالی که به طور گسترده در دسترس است توزیع نمایند.
حتما با خود فکر میکردید که فیسبوک یا همان متا در اولین ردیف لیست ما خواهد بود. اما گویا مایکروسافت آماده است تا تاج متاورس را بر سر خود قرار دهد. مایکروسافت درست مانند متا همه چیز را در هدستهای واقعیت مجازی، فضاهای کاری مجازی و آواتارهای دیجیتال به کار گرفته است. این اقدامات شامل بهروزرسانیهایی برای تیمها و سرویسهای کنسول بازی ایکسباکس، اعلام یک محصول جدید و موارد بسیار دیگر است. مایکروسافت همچنین در حال معرفیMesh، یک پلتفرم مشترک برای تجربیات مجازی، حالت Together Mode و سایر ویژگیهایی که زندگی کاری را تعاملیتر می نمایند؛ است.
مدیران و توسعه دهندگان Roblox در کنفرانس ۲۰۲۱، چشمانداز خود را برای ادامه رشد ۴۳ میلیون کاربر فعال از ۱۸۰ کشور مطرح کردند. اخیرا جامعه توسعه دهندگان Roblox توانستند برای اولین بار در رویدادهای آنلاین و حضوری ملاقات داشته باشند. مدیرعامل دیو بازوکی و معاون مت کرتیس در مورد آخرین بهروزرسانیهای این پلتفرم با توسعهدهندگان آن صحبت کردند. Roblox همچنین اعلام کرده است که توانایی فروش اقلام محتوای تولید شده توسط کاربر را با نسخه محدود ارائه خواهد کرد. این بدان معناست که سازندگان میتوانند از فروش اولیه یک کالا و همچنین فروش مجدد آن کالا به دیگران درآمد کسب نمایند.
فیسبوک به طور کامل نام تجاری خود را به متا تغییر داده و چشمانداز خود را برای متاورس آینده ترسیم کرده است. این شرکت در حال حاضر سه جهان مجازی با نامهای فیسبوک، اینستاگرام و واتس اپ دارد. همچنین با خرید Oculus و فروش هدستهای 4M Quest 2 در ایالات متحده، به طور کامل وارد سختافزار VR شده است. این شرکت در آگاهی دادن به افراد در مورد متاورس نیز قدمهایی برداشته است. زمانی که برنامه دورکاری خود را با عنوان Horizon Workrooms VR معرفی کرد؛ اولین گام در حوزه متاورس را برداشت. سپس به روزرسانیها به افراد اجازه داد تا تماسهای messenger را در VR برقرار نمایند. همچنین عینکهای واقعیت مجازی و یک هدست واقعیت مجازی پیشرفته با نام «Project Cambria» را معرفی نمود.
طبق گزارشها شرکت اپل زمان و پول زیادی را برای خط جدیدی از محصولات متمرکز بر واقعیت جدید اختصاص داده است. درست است که تا به امروز به صورت واضح و صریح در مورد متاورس صحبتی نکرده اما به نظر میرسد اقداماتی را برای پیادهسازی متاورس انجام داده باشد. استوارت وولی به قابلیتهای گرافیکی رایانههای شخصی و پلتفرمهای موبایلی مانند Apple Silicon اشاره کرده است که در واقعیت مجازی متاورس مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین شایعاتی در مورد عینک اپل وجود دارد که در حدود سال ۲۰۲۳ ظاهر خواهد شد. این عینک فناوری مشابه آیفونهای فعلی خواهد داشت. یک فناوری سبک وزن و پوشیدنی که در مقابل هدستهای Oculus قرار خواهد گرفت. یکی از عوامل کلیدی دنیای مدرن ارتباطات اینترنتی، حریم خصوصی است. اپل در این زمینه بسیار موفق عمل کرده است. به عنوان مثال مدلهای ML را برای شناسایی چهرهها یا Touch ID یا Face ID را برای ایمنسازی اطلاعات معرفی کرده است.
SK Telecom بزرگترین شرکت مخابراتی بیسیم کره جنوبی است. این شرکت اعلام کرد که پلتفرم جلسات مجازی خود را به حدود ۸۰ بازار خارج از کشور راه اندازی خواهد کرد تا به گروه متاورس بپیوندد. پلتفرم Ifland به کاربران اجازه میدهد اسناد PDF و فایلهای mp4 را به اشتراک بگذارند. ویژگیهای این پلتفرم آن را به یک پلتفرم محبوب برای مشاغل، کنفرانسها، جهتگیریها، آموزشها و حتی جلسات تالار شهر تبدیل میکند. همچنین به کاربران اجازه میدهد تا با استفاده از آواتارهای شخصیسازی شده در طیف وسیعی از تنظیمات آنلاین از استادیومها گرفته تا کافهها با دیگران تعامل داشته باشند. دولت کره جنوبی تا حد زیادی از متاورس حمایت کرده است به طوری که حتی راه را به سمت مشارکتهای دولتی و خصوصی پیش میبرد.
متاورس فضایی شبیه به اینترنت اما بسیار ملموستر است. به صورتی که کاربران دقیقا واقعیت را به صورت مجازی درک میکنند. متاورس باعث تغییرات بسیار زیادی در زندگی انسانها میشود. شرکتهای پیشرو در زمینه تکنولوژی مانند مایکروسافت، روبلوکس، متا، اپل و SK Telecom، تغییرات بزرگ با زندگی در فرادنیا را رقم خواهند زند که در مورد اقدامات هر یک به صورت مختصر توضیحاتی ارائه شده است.